Golfens Historia

Golfspel sägs komma från Skottland, det är i alla det som är det vedertagna att man säger. Dock sägs det att de gamla romarna var allra först med att spela ett spel som påminner starkt om golf. Under 1100-talet kom det även ett spel, som holländarna skapade, som innehöll klubba och boll, men spelades på is. Detta kallades coff, men dog ut.

Det finns belägg för spelet golf från 1297, eller ett golfliknande spel, i staden Loenen aan de Vecht i Nederländerna. Då hade man en pinne och en läderboll samt mål som man skulle slå in bollen i.

Ändå så säger man det att golf är en skotsk uppfinning. Detta eftersom spelet i sig nämns inte i bara ett, utan två parlamentsbeslut från 1400-talet, där man förbjöd ett spel vid namn gowf. En del forskare säger att detta inte ska ha varit golf, utan mer ska liknat sporterna shinty eller hurling, eller möjligen modern landhockey.

musselburgh-old-golf

“The Old Links” vid Musselburgh Racecourse är den äldsta golfbanan i världen. Man säger att Maria Stuart ska ha spelat golf på denna bana redan 1567, men man har bara historiska belägg från rundor som skett 1672.

Det har även talats om att golfen kan komma från Kina, då man vid utgrävningar hittat en hel del som påvisade ett spel som liknar den moderna golfen och det från 500 år före den kom till Skottland.

En golfbana idag består oftast av 18 hål, men så har inte fallet alltid varit. I början lade man hålen utefter hur markens topografi såg ut. En bana, i St Andrews bestod av 11 hål, eftersom man la dem utifrån hur det såg ut i naturen. Då spelade man 11 hål, vände och spelade dem igen, så man gjorde 22 sammanlagt.  1764 ansåg man att flera av hålen vara för korta och det gjorde att man la 9 hål och en runda består därför av 18 hål.

Golfen tar sig vidare

Golf kom vidare ut i Europa och först till Frankrike så en fransk golfklubb skapades 1856. Banan hade lagts av skotska officerare som var där på semester. 1895 kom den första tyska golfklubben, till Belgien kom det 1888 och Österrike 1901. Danmark var det första land i Skandinavien som spelade golf och det under 1800-talet. 1898 skapades Köpenhamns Golf Klub. Sveriges första golfklubb, Gothenburg Golf Club kom 1891, Norge bildade sin 1924, Finland 1932 och Island 1934.

Golfen blev mycket populär under 1920-talet och då tack vare två spelare, Bobby Jones och Walter Hagen som ofta var med i radio och i tidningar. Senare när tv:n kom, så blev det ännu större intresse, på 1950-talet och man sände tävlingar på just tv:n. Idag är det många världstävlingar i denna sport och det är en omfattande professionell tävlingsverksamhet. De mest kända tourer, som är vad man benämner golftävlingar som är bland annat PGA-touren i USA och LPGA-touren. Även PGA European Tour och Ladies European Tour.