Fakta & Myter inom Golf

Visste du att golf är den tredje största idrotten här i Sverige? I alla fall om man ser till antalet medlemmar. De som ligger över är fotboll och friidrott som har mer utövare. Det sägs även att golf kan förlänga livet. Då detta är en sport som påverkar hälsan på ett positivt sätt. Dessutom är det en sport där man rör sig, en runda ger dig bra motion och du får bättre kondition, en lägre kolesterolhalt, blodtrycket sjunker och du tappar vikt.

Snitthandicap för män är 19,3 och för kvinnor 27,7 (enligt fakta från 2014). Det finns kring 470 golfklubbar i Sverige. Den nordligaste banan ligger i Lappland och den sydligaste i Trelleborg.

En golfrunda sägs ge dig 12 000 steg. Spelar man tre ronder per vecka får man alltså 25 km i promenad. Det är dessutom en lågintensiv motionsform, där kalorier bränns lika mycket som om du joggat.

golfspelare

Tre myter om golf

Damer är långsammare än herrar

Detta är en myt, kvinnor spelar inte långsammare, utan det är faktiskt helt tvärt om. Man har analyserat speltempo och kom fram till att snittet för kvinnor på 18 hål var 4,11 och för män, samma runda, 4,38!

Du får inte spela golf utan krage

Bestämmelserna som tidigare var satta för att vara med i en tour är inte längre hård, utan nu är det mer modeindustrin som styr. Dock kan det vara strikt på klubbar med brittiskt styre.

Det är dyrt att spela

Det har gjorts en undersökning på uppdrag av Riksidrottsförbundet vad det kostar med olika idrotter. Det som är dyrast att spela är ishockey och det som är billigast är fotboll, golf och gymnastik. Därmed är det inte alls särskilt dyrt att spela golf, även om det varit så en gång i tiden.